تبلیغات
مهندسی صنایع غذایی - HACCP چیست؟

مهندسی صنایع غذایی

Industry and Technology Food

HACCP چیست؟

از میان روشهای كنترل بهداشتی فرآیند تولید ، ‌روش تجزیه و تحلیل خطرو كنترل نقاط بحرانی كه به سیستم HAZARD  ANALYSIS CRITICAL CONTROL POINT یا HACCP معروف است ، به عنوان یك سیستم كنترل ایمنی از اهمیت خاصی برخوردار میباشد به طوری كه سازمان های بین المللی و اجرائی قوانین نظارت بر مواد غذائی به طور جدی نسبت به تداوم وپیشبرد این روش در مزارع پرورشی حیوانات ودرپروسه تهیه غذاهای مورد نیاز انسان تاكید دارند

نظام HACCP كلیه خطرات ونقاط بحرانی را درطول زنجیره تولید ، عرضه و مصرف ونیز بیماریهای ناشی از مصرف تولیدات را بوسیله گروه HACCP كه از اطلاعات علمی ومدیریتی كافی برخوردار هستند مورد بررسی قرار می دهد وخطرات احتمالی را كه درطول مراحل تولید سلامت مواد غذائی را تهدید میكند ، تعیین وبه طور دقیق اندازه گیری می نماید.

تاریخچه :

سیستم HACCP برای اولین بار از سوی شركت PILLBURY ناسا وآزمایشگاههای ارتش آمریكا برای حفاظت مواد غذائی فضانوردان مورد استفاده قرارگرفت این سیستم و اصول اجرائی آن توسط كمیته غذائیCODEX كه وظیفه اجراء ‌استاندارهای مواد غذائی اعلام شده بوسیله دو سازمان FAO و WHO را برعهده دارد ،‌شرح داده شده است

درسال 1996 به دنبال شیوع بیماری ناشی از میكرب ECDI 157 در كشور اسكاتلند ، آقای PENINGTON درگزارش خود توصیه نمود كه به منظور حصول اطمینان از سالم بودن غذاها اصول HACCP در صنایع غذائی اجرا شود

درحال حاضر درخصوص صنایع غذاهای دریائی و گوشت كشور انگلیس اجراء ‌سیستم فوق الذكر به صورت قانون ومقررات ویژه ای مطرح است به طوری كه شركتهای صنایع غذائی بایستی به منظور تولید محصولات استاندارد این سیستم را رعایت نمائید

درسال 1971 این روش در اولین كنفرانس بین المللی نگهداری مواد غذائی برای كارخانجات غذائی مورد توجه قرارگرفت . درطی سی سال اخیر این سیستم به عنوان اولین شیوه ایمن سازی وحفاظت دربرابر عوامل میكربی گسترش یافته است.(1)كارآئی این روش از سایر روشهای رایج تعیین كیفیت مواد غذائی كه مبنی بر آزمایش محصول نهائی است بیشتر است .

HACCP شبیه به تكنیكهای ساخت كشور ژاپن می باشد كه درآنها كیفیت محصول در بطن مراحل تولید طراحی می شود ژاپنی ها آموخته اند كه كیفیت محصول نمی تواند با آزمایش كردن محصول نهائی حاصل شود و همین اصل در سلامتی مواد غذائی به كارگرفته می شود.

لی (LEE)‌ اولین فردی بود كه چگونگی به كارگیری این سیستم را برای محصولات دریائی بیان كرد.

بر اساس گزارش بازدید هیات اعزامی جامعه اروپا به ایران در زمینه فعالیت های اولیه صید تا عرضه آن به مصرف كننده محصولات آبزیان ایران در لیست A جامعه اروپا قرار گرفته است و در واقع فرآورده های كارخانه های فرآوری این ماده غذائی در ایران از نظراجرای استاندارد HACCP مورد قبول جامعه اروپا است كه موقعیت بزرگی برای كشور است.

خلاصه ای از اجراء سیستم HACCP در كشور كانادا

كشور كانادا دارای سیستم بازرسی پیشرفته مواد غذائی به نام FSEP (Food  SAFTY  ENHANCMENT  PROGRAM)است كه بوسیله همكاری صنایع غذائی و دولت این كشور ایجاد شده و باعث افزایش ضریب سلامتی مواد غذائی گردیده است .

از سال 1991 روش مذكور توسط آژانس بازرسی غذا كشور كانادا (CANADIAN  FOOD  INSPECTION  AGENCY) در كارخانجات تولید گوشت ،‌شیر،‌فرآوری عسل ،‌میوه جات و سبزیجات ،‌پوسته تخم مرغ و كارخانجات جوجه كشی اعمال می شود و در برگیرنده تمام مراحل اجرائی و علمی سیستم HACCP می باشد.

در حال حاضر كلیه موسسات و كارخانجات فرآوری غذاهای دریائی و ماهی فعال دراین كشور دارای سیستم HACCPمی باشند و همچنین كشتارگاههای كه به امر تولید گوشت اشتغال دارند و گوشت تولیدی خود را به كشور آمریكا صادر می كنند سیستم مذكور را در خط تولید خود رعایت می نمایند

بر طبق مقررات بازرسین آژانس بازرسی غذائی كشور كانادا (CFIA) وظیفه دارند كه از كارخانجات تولید مواد غذائی ،گزارشات و مستندات موجود در كارخانه و مراحل اجرائی سیستم HACCP در موسسات تولیدی بازدید بعمل آورند و چنانچه تشخیص دادند كه سیستم مذكور مطابق آنچه درطرح پیش بینی شده نمی باشد می توانند نسبت به اصلاح آن مرحله اقدام نمایند و بدینوسیله سلامت ماده غذائی را تامین كنند.

صنایع غذائی كانادا سالهای زیادی است كه به ارزش سیستم HACCP پی برده و به تدریج از ابتدای سال 1990 برنامه FSEP را درصنایع غذائی خود به اجرا درآورده است لذا با توجه به علاقه ای كه صنایع مذكور نسبت به اعمال HACCP در مراحل تولید از خود ابراز داشته اند ، ‌آژانس بازرسی مواد غذائی مصمم است كه درخصوص كشتارگاههای دام وطیور وهمچنین سردخانه های آنها برنامه فوق الذكر را به اجرا درآورد.

دلائل عمده ای كه باعث شده برنامه FSEP مورد توجه بخش دولتی و صنایع مواد غذائی كانادا قرار گیرد به شرح زیر است :

1- با توجه به اینكه پایه واساس برنامه FSEP، سیستم HACCP می باشد لذا با اجراء آن خطرات تهدید كننده مواد غذائی كاهش یافته و ضایعات مواد غذائی به حداقل خود می رسد.

2- كمیته غذائی CODEX سیستم HACCP را به عنوان استاندارد پذیرفته شده بین المللی مشخص كرده است كه می تواند سلامتی مواد غذائی را تضمین كند . از طرفی كشورهای صادر كننده گوشت به ژاپن ، آمریكا و استرالیا باید این سیستم را جهت صادرات در صنایع گوشت كشور خود اجراء كرده باشند

6- با اجراء ‌این سیستم بازرسین CFIA و كاركنان بهداشتی شاغل در صنایع مواد غذائی مسئولیت بیشتری احساس كرده و در قبال تعیین و از بین بردن خطرات احتمالی متعهد تر خواهند بود ودر نهایت بازرسی بهتر وموثرتری صورت خواهد پذیرفت.



Weblog Themes By Pichak

نویسندگان

تماس با ما

آمار سایت

بازدیدهای امروز : نفر
بازدیدهای دیروز : نفر
كل بازدیدها : نفر
بازدید این ماه : نفر
بازدید ماه قبل : نفر
تعداد نویسندگان : عدد
كل مطالب : عدد
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :